Ta det lugnt om ni funderar på att köpa villa. Prisutvecklingen är svårbedömd och varierar beroende på vilket utbud och efterfrågan det är där ni vill bo. Scb presenterade sin Småhusbarometer  idag. Den visar att medelpriset närmar sig 2 miljoner och att priserna på småhus på riksnivå har stigit med sju procent på ett år. Men variationerna är stora. För att se olika räntor kan du besöka jämföra olika lån hos Bankerslån.se som listar alla större banker.

För perioden november 2009 – januari 2010 jämfört med augusti – oktober 2009 sjönk priserna i följande län; Södermanland -2%, Jönköping -2%, Kalmar -1%, Gotland -3%, Värmland -2% och Örebro –2%. Räntan är på mycket låg nivå men kommer successivt att stiga de närmaste åren med början i sommar. Finansinspektionen oroar sig över hushållens höga belåningsgrad och planerar att ge bankerna nya regler för hur stora lån banken kan bevilja mot säkerhet i bostadsfastighet eller bostadsrätt. Jag tror att högre ränta och tuffare krav på hur stor del av lånet man kan få som bottenlån kommer att påverka huspriserna. Är det stor arbetslöshet  där ni planerar att köpa villa kan utbudet öka när räntan stiger. Men är efterfrågan stor där ni vill bo kanske priset inte påverkas alls.

Ni som behöver en ny bostad måste själva fundera på vad ni tror om framtiden på just det ställe där ni vill bo. Det viktigaste när ni bestämmer er för att köpa hus är att ni inte stressas av budgivning och köper ett dyrare hus än vad er ekonomi klarar även på lång sikt. Husets läge är naturligtvis också viktigt då det ju inte går att ändra på. Äger ni redan en annan bostad är det bäst att sälja den först innan ni köper en ny så att ni slipper riskera att ha dubbla boendekostnader. Vill ni ha mer detaljerade tips inför husköpet kan ni läsa mina tips här. Här kan ni läsa ännu fler tips om boende och om att köpa hus omboende.se, alltombostad.se , villaliv.net och kopa-hus.se.

Ta det lugnt om ni funderar på att köpa villa. Prisutvecklingen är svårbedömd och varierar beroende på vilket utbud och efterfrågan det är där ni vill bo. Scb presenterade sin Småhusbarometer idag. Den visar att medelpriset närmar sig 2 miljoner och att priserna på småhus på riksnivå har stigit med sju procent på ett år. Men variationerna är stora. För perioden november 2009 – januari 2010 jämfört med augusti – oktober 2009 sjönk priserna i följande län; Södermanland -2%, Jönköping -2%, Kalmar -1%, Gotland -3%, Värmland -2% och Örebro –2%. Räntan är på mycket låg nivå men kommer successivt att stiga de närmaste åren med början i sommar. Finansinspektionen oroar sig över hushållens höga belåningsgrad och planerar att ge bankerna nya regler för hur stora lån banken kan bevilja mot säkerhet i bostadsfastighet eller bostadsrätt. Jag tror att högre ränta och tuffare krav på hur stor del av lånet man kan få som bottenlån kommer att påverka huspriserna. Är det stor arbetslöshet där ni planerar att köpa villa kan utbudet öka när räntan stiger. Men är efterfrågan stor där ni vill bo kanske priset inte påverkas alls. Ni som behöver en ny bostad måste själva fundera på vad ni tror om framtiden på just det ställe där ni vill bo. Det viktigaste när ni bestämmer er för att köpa hus är att ni inte stressas av budgivning och köper ett dyrare hus än vad er ekonomi klarar även på lång sikt. Husets läge är naturligtvis också viktigt då det ju inte går att ändra på. Äger ni redan en annan bostad är det bäst att sälja den först innan ni köper en ny så att ni slipper riskera att ha dubbla boendekostnader. Vill ni ha mer detaljerade tips inför husköpet kan ni läsa mina tips här. Här kan ni läsa ännu fler tips om boende och om att köpa hus omboende.se, alltombostad.se , villaliv.net och kopa-hus.se.

Du som har stora bolån och funderar på att binda räntan, vänta inte utan gör det i så fall nu! I detta osäkra läge tror jag att det bästa är att dela upp lånet i tre delar, binda räntan på två av delarna på olika tidsperioder och behålla en del bunden på tre månader. Det kan bli dyrare att binda räntan på delar av lånet på längre tid än tre månader men jag tror att det kan vara värt den ”försäkringspremien” för att kunna känna sig lite tryggare.